Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 36
  1. #1
    skeeterzx225's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Minnesota
    Posts
    269
    +1
    7

    2020 FX HO Cruiser maxing at only 49mph & 6600rpm

    It starts and runs great, it just maxes at 49 mph (on the dash) and hits about 6600 rpms…

    Ski info:
    * 73 engine hours
    * plugs were changed 4 months ago
    * oil was changed 15 hours ago and level checked fine
    * 1/2 tank of gas
    * trimmed to +2
    * Drive control “off” settings are set at 55mph and normal acceleration
    * previous owner put a ss prop on it (I dont know make or pitch) I checked under the Waverunner and prop looked brand new, zero nicks.

    Just feels like the drive control is set somehow but I verified its on “off” ???

    what else can I check?


  2. #2
    Click avatar for tech links/info K447's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    near Toronto, Canada
    Posts
    45,444
    +1
    2,576
    Perhaps the wrong pitch impeller was installed?

    Switch it to a learner mode (different from Drive Control?) then switch it back to ‘full power’ mode.

  3. #3
    WaterDR's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Hudson, WI
    Posts
    1,632
    +1
    262
    Did it run correctly when you bought it?

  4. #4
    Teufelhund's Avatar
    Join Date
    Oct 2020
    Location
    Michigan
    Posts
    153
    +1
    15
    It sounds like drive control might still be active, since if it was truly “off” you’d not have a 55 mph setting…

  5. #5
    skeeterzx225's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Minnesota
    Posts
    269
    +1
    7
    Quote Originally Posted by Teufelhund View Post
    It sounds like drive control might still be active, since if it was truly “off” you’d not have a 55 mph setting…
    That’s what I was thinking too! Currently under Drive Control settings I only have 3 settings 35mph, 45mph and 55mph and Acceleration is either Slow or Normal, that’s it….i’ll mess around with it some more today, but I swear Drive Control OFF is selected and Highlighted. I’ll post some pictures of the option screen. I’m thinking/hoping its just a settings misunderstanding like some 2021 VX owners have had…

  6. #6
    dannyual777's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Lake Conroe (Montgomery,) Texas
    Posts
    887
    +1
    40
    Quote Originally Posted by WaterDR View Post
    Did it run correctly when you bought it?
    This is an important piece of information!

    I would not buy a running, used jet ski without test riding it first with one of my wrist mounted GPS units to check the ski's performance. Too much can be wrong and then the buyer is stuck with the problem that the seller was happy to get rid of.

  7. #7
    WaterDR's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Hudson, WI
    Posts
    1,632
    +1
    262
    A few things that come to mind…

    - Drive control is really not off. As an experiment, change the speed setting from 55 to 35. You will soon find out if it’s on or off.

    - If you bought it like this and didn’t water test, wondering if the prop is the wrong one. It’s a bit strange to come across an HO model with a replaced SS prop unless it had been damaged. But I could see where someone may have put too much prop on it.

    if it seems to be stuck in drive control, I woukd try disconnecting battery.

    Take some photos of you screen and post.

  8. #8
    skeeterzx225's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Minnesota
    Posts
    269
    +1
    7
    Quote Originally Posted by dannyual777 View Post
    This is an important piece of information!

    I would not buy a running, used jet ski without test riding it first with one of my wrist mounted GPS units to check the ski's performance. Too much can be wrong and then the buyer is stuck with the problem that the seller was happy to get rid of.
    Forgot to answer this, I did test ride it, but it was in a unfamiliar very low river system and didnt want to risk hitting anything so I got it upto 45+ mph but didnt do any long top speed runs (it ran fine so I didn’t suspect anything could be wrong) Original owner had a Marina install a new prop to try to get a bit more performance out of the HO. I’m still waiting to get exact prop details.

    i’ll post GPS speeds and screen pictures later today.

  9. #9
    BLASTER 1's Avatar
    Join Date
    Jul 2015
    Location
    GRIDLEY, CA
    Posts
    974
    +1
    193
    "When I need that extra push, I turn the dial to 11"


    Have you made sure your dial is at 11?

    LOL

  10. #10
    skeeterzx225's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Minnesota
    Posts
    269
    +1
    7
    Quote Originally Posted by BLASTER 1 View Post
    "When I need that extra push, I turn the dial to 11"


    Have you made sure your dial is at 11?

    LOL
    Tried it already, Not even the power of Spinal Tap can help me

Page 1 of 4 123 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. 2020 VX cruiser stock impeller pitch?
    By Aqappert in forum Yamaha PWC Performance (4-stroke)
    Replies: 3
    Last Post: 03-30-2021, 04:17 PM
  2. 2020 VX Cruiser HO not getting max RPM
    By acecustoms84 in forum Yamaha Open Discussion
    Replies: 4
    Last Post: 07-22-2020, 08:05 PM
  3. Excited to purchase two 2020 VX Cruiser HO
    By UpstateSC_CALM in forum Yamaha PWC Performance (4-stroke)
    Replies: 18
    Last Post: 05-18-2020, 09:13 AM
  4. 2020 VX cruiser ho vs 2020 FX HO
    By rozay in forum Open Discussion
    Replies: 12
    Last Post: 03-31-2020, 12:49 PM
  5. Low boost,5900rpm,49mph--260-crap!!!
    By SKISURFONE in forum Kawasaki PWC Performance (4-stroke)
    Replies: 34
    Last Post: 03-14-2011, 05:42 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •