Results 1 to 4 of 4
  1. #1

    Join Date
    Jul 2020
    Location
    KY
    Posts
    67
    +1
    4

    Can you help me read these plugs. Wave venture 700

    Here's my story wave venture was running good last year! I took off oil pump to go premix and ski immediately started to over heat assumed lean front seal. Not able to rebuild over winter. So put oil pump back on with gasket material hoping to get through a couple weeks. Running with 50/1 in tank and oil injection on it was running good. Then filled up tank with half new fuel and started to run like heck slow to get up to speed and even then not very well. 1 plug was really fouled. I replaced both plugs. Still running with I assume about 100/1 gas on top of oil injection. With new plugs ran pretty good. Ran it pretty hard for about 5 minutes no idle zone and hit the kill switch as coming into shore. Electrode is pretty dark. But metal ring is pretty clean. 3/4 the way around. Was thinking it should be chocolate brown all the way around. Pulling choke while running just makes the ski stop.
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	spark plug 2.jpg 
Views:	35 
Size:	36.5 KB 
ID:	476392   Click image for larger version. 

Name:	spark plug.jpg 
Views:	27 
Size:	65.4 KB 
ID:	476393   Click image for larger version. 

Name:	spark plug 3.jpg 
Views:	31 
Size:	59.6 KB 
ID:	476394   Click image for larger version. 

Name:	spark plug 4.jpg 
Views:	34 
Size:	61.7 KB 
ID:	476395   Click image for larger version. 

Name:	spark plug 5.jpg 
Views:	31 
Size:	36.6 KB 
ID:	476396  

  2. #2
    steve45's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Texas
    Posts
    8,628
    +1
    887
    You have to run it more than 5 minutes to be able to tell anything.


  3. #3

    Join Date
    Jul 2020
    Location
    KY
    Posts
    67
    +1
    4
    Ok thx for reply. I didn't realize that. Ended up running ok all day. Kept trying to get my son to pull into shore with out idling so we could see plugs with more time on them, but the lake got busy and we finally gave up the day. I'm guessing the poor running was do to fouled plug was cause of issues after gassing up. Just odd timing.

  4. #4
    butterbean_29512's Avatar
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Bennettsville, SC
    Posts
    1,581
    +1
    164
    It takes a while to develop the color on plugs. With properly running engine pulling the choke will usually make the engine immediately die, or lose lots of power. I'd recommend getting those seals replaced sooner rather than later.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Wave Venture bogs down (1995 Yamaha Wave Venture 700)
    By tonyplace in forum Yamaha Old School Skis
    Replies: 14
    Last Post: 03-31-2020, 01:13 AM
  2. Need help on wave venture 700 regarding compression...please read....
    By dontknowcrap in forum Yamaha Old School Skis
    Replies: 10
    Last Post: 07-03-2014, 12:32 PM
  3. 95 Wave venture 700 cavatation I think..help please read..need to split drive
    By dontknowcrap in forum Yamaha PWC Performance (2-stroke)
    Replies: 4
    Last Post: 08-09-2013, 11:54 AM
  4. 96 Wave Venture 700 or 97 Wave Venture Wave Runner 1100?
    By swoznicki in forum Yamaha PWC Performance (2-stroke)
    Replies: 4
    Last Post: 11-20-2012, 12:11 AM
  5. wave venture 700??
    By parrothead306 in forum Yamaha PWC Performance (2-stroke)
    Replies: 0
    Last Post: 06-01-2010, 04:01 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •