Page 4 of 4 FirstFirst ... 234
Results 31 to 33 of 33
  1. #31
    Click avatar for tech links/info K447's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    near Toronto, Canada
    Posts
    43,994
    +1
    2,377
    Quote Originally Posted by casey67 View Post
    ... It's fine to leave them both out, later models Polaris never had either.
    I vaguely recall a service bulletin, or perhaps a dealer/service tech saying, that the thermostat and bypass were being installed into new engines that did not come from from the factory with them, IF the machine was going to be operated in colder waters.

    Put another way, most of these were sold to places where the water was typically warm enough to not require the thermostat. But for places where the thermostat was a good thing, it was installed.

    In all the years I owned Polaris and worked on them for other people, I cannot recall a single thermostat failing. Maybe one, maybe. Failures posted about on here, not many.

    The pressure bypass plastic tip, those do wear and need replacement. If allowed to wear excessively they plastic part can jam in place and limit water flow at higher speeds/RPM. On a few engines the housing would corrode or become grooved from the spring vibrating. Easy to inspect.

    I ride in Ontario, Canada and sometimes the water is quite cold. I always had a working thermostat and pressure bypass valve installed*. Never gave me any problems. Engine temp was as it should be.

    * unless both are installed neither will work as intended.

    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	919956B1-4B60-448A-8635-5B568375B882.jpg 
Views:	52 
Size:	91.6 KB 
ID:	471765  


  2. #32
    casey67's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Lemont,IL
    Posts
    3,599
    +1
    87
    I think cold weather riders are accustomed to added equipement and gear to make it happen.

    If riding barefoot and shorts like in the sales brochure, it will be fine with neither.

  3. #33
    Ok so I thought I better give an update, I took out the thermostat and cleaned the water galleries, got 4 new engine mounts in and took her to the lake. My son and I had a ball the ski ran like a dream all day. Thank you all for your help and advice there is some great knowledge in this forum.��

Page 4 of 4 FirstFirst ... 234

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. 1996 SLT700 no spark
    By Andrejraca in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 1
    Last Post: 09-17-2015, 09:51 PM
  2. SLT700 no spark
    By mls02 in forum Polaris How To & FAQs
    Replies: 2
    Last Post: 08-11-2013, 05:49 PM
  3. 96 SLT700 ~ No spark
    By TurboLs1 in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 25
    Last Post: 06-26-2010, 03:23 AM
  4. 96 SLT700 No Spark. NEED HELP QUICK
    By arsxlt in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 29
    Last Post: 05-21-2009, 08:32 PM
  5. SLT700 spark
    By Kraf-T in forum Polaris How To & FAQs
    Replies: 18
    Last Post: 12-14-2006, 07:04 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •