Results 1 to 7 of 7

Thread: FZS idle issues

  1. #1

    Join Date
    Apr 2017
    Location
    New Jersey
    Posts
    60

    FZS idle issues

    After this past winter in NJ, can get my 2016 fzs to idle right. Runs very irrattic at idle and the motor is almost shaking. You can hear it missing after hitting the throttle a few times and almost stalls. Put new plugs in. Stabilizer and fogging oil were done over the winter break. Ski has 87hrs On it. Someone said maybe bad injectors like a leaking one with too much gas into the cylinder and hitting the throttle cleans it out???

  2. #2
    What do the old plugs look like?
    Is it modified?

  3. #3
    Check for vacuum leaks, possibly torn damper for the throttle body.


  4. #4
    badjoka's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Fairfield, CT
    Posts
    1,509
    +1
    142
    Have the same issue with very erratic idle, the last few days working on it as time allows, will post my cause when I find it.

  5. #5
    badjoka's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Fairfield, CT
    Posts
    1,509
    +1
    142
    Well, found the problem at last.

    Firstly, I tried new spark plugs, installed the Riva throttle body, checked all clamps, changed map hose due to a kink in the line, cleaned out fuel system, and had injectors cleaned and tested.

    Swapped out 3 bar map sensor for the stock 2 bar and ski idled great and reved normally, tried another 3 bar map sensor and same crappy idle with engine shaking as before and stalling.

    Going to send out ecu back to Dean, may have been an omission during programming or most likely I made a typo on the flash order form.

  6. #6
    STALKER FZR's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Location
    Middletown, Delaware, United States
    Posts
    433
    Glad you got it worked out.

  7. #7
    badjoka's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Fairfield, CT
    Posts
    1,509
    +1
    142
    Quote Originally Posted by STALKER FZR View Post
    Glad you got it worked out.

    Thanks! I'm hoping that when Dean see the ecu, he will confirm its set for 2 bar, not 3 bar. Being the dummy that I am, I totally forgot when swapped the R&D for Deans two years ago I had an immediate problem, I thought it was something else of course due to my lack of a plan and constant upgrades on the fly. I should have had sat and thought it out a bit before charging in, lesson learned.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Idle issues on both of my Virage skis
    By Trooper182 in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 15
    Last Post: 06-24-2019, 05:05 PM
  2. Idle issues - video
    By 6four600 in forum 4-Tec Performance
    Replies: 5
    Last Post: 07-17-2018, 12:08 AM
  3. 98 gp 1200 starting and idle issues
    By i2quick in forum Yamaha Old School Skis
    Replies: 15
    Last Post: 07-05-2012, 10:38 PM
  4. 2002 genesis i idle issues....
    By naptownsteve in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 5
    Last Post: 06-26-2011, 03:47 AM
  5. GP1300R Idle Issues
    By Trinimd in forum Yamaha How To & FAQs
    Replies: 7
    Last Post: 06-25-2007, 04:02 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •