Page 14 of 15 FirstFirst ... 412131415 LastLast
Results 131 to 140 of 141
  1. #131
    Quote Originally Posted by steve45 View Post
    It seems that all the problems are on the Ultra LX. Has anyone had this problem on the STX-15F?
    Yes. Quite a few of my customers with 15fs have this but usually the collector corrosion was the problem

  2. #132
    steve45's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Texas
    Posts
    8,949
    +1
    939
    Well, I recently picked up a pair of -15Fs and I'm getting familiar with the exhaust system quickly. One of them had a blown out hose over the coupling. I tore into it tonight and found that the 'piston rings' were intact, but stuck in the grooves. Apparently someone had messed with it before and messed it up. They didn't get the rings compressed enough to get the manifold into the waterbox pipe, and the water box was about an inch farther aft than it should have been. Anyway, I've got another LX for parts and will rob what I need to get the -15F going.

    This begs the question, would it be a good idea as part of winterization, to loosen the blue hose over the coupling and squirt some penetrating oil, ATF, or similar lubricant in there to keep those rings in better shape?

  3. #133
    My name is Sean and I am addicted to STXs smokeysevin's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Houston
    Posts
    5,361
    +1
    408
    Quote Originally Posted by steve45 View Post
    Well, I recently picked up a pair of -15Fs and I'm getting familiar with the exhaust system quickly. One of them had a blown out hose over the coupling. I tore into it tonight and found that the 'piston rings' were intact, but stuck in the grooves. Apparently someone had messed with it before and messed it up. They didn't get the rings compressed enough to get the manifold into the waterbox pipe, and the water box was about an inch farther aft than it should have been. Anyway, I've got another LX for parts and will rob what I need to get the -15F going.

    This begs the question, would it be a good idea as part of winterization, to loosen the blue hose over the coupling and squirt some penetrating oil, ATF, or similar lubricant in there to keep those rings in better shape?
    You could probably accomplish the same thing by partially packing the waterbox inlet with grease.

    Sean

  4. #134
    steve45's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Texas
    Posts
    8,949
    +1
    939
    Thanks, Sean!

    I just robbed a hose from my wrecked Ultra LX parts 'Ski and I'm going back together with it now. Got the 'piston rings' and grooves cleaned up. I'll give the grease a try. I hope to try it on the water again tomorrow.

  5. #135
    My name is Sean and I am addicted to STXs smokeysevin's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Houston
    Posts
    5,361
    +1
    408
    I use the really thin blue painters tape on the rings to hold them in for install. It has worked well on all the ones I have had to service.

    Kawi calls for some paper tape that I didn't have so I gave it a try with no issues.

    Sean

  6. +1 by:


  7. #136
    steve45's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Texas
    Posts
    8,949
    +1
    939
    I was able to get it together fairly easily after I figured out the secret of removing the 4-1 pipe from the exhaust manifold. I removed the rings from the 4-1 pipe, slid it into the waterbox and measured how far it went in. Then, I put the rings and hose on, carefully slid it back into the waterbox, measured for proper length, then clamped the hose. Then I bolted the assembly to the manifold.

    I'd like to test it in the water before winterizing it, but it's running badly on the trailer. I think it's the high pressure filter. I had removed it and backflushed it after finding water in the gas, but I think it's still bad. I drained the tank and got a bunch of water. I pulled the fuel pumps out of both 'Skis and was amazed at how good they looked. They didn't look like they were more than a year or two old. My parts 'Ski (Ultra LX) doesn't have the high pressure filter, so I'll have to order one.

  8. #137
    My name is Sean and I am addicted to STXs smokeysevin's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Houston
    Posts
    5,361
    +1
    408
    Quote Originally Posted by steve45 View Post
    I was able to get it together fairly easily after I figured out the secret of removing the 4-1 pipe from the exhaust manifold. I removed the rings from the 4-1 pipe, slid it into the waterbox and measured how far it went in. Then, I put the rings and hose on, carefully slid it back into the waterbox, measured for proper length, then clamped the hose. Then I bolted the assembly to the manifold.

    I'd like to test it in the water before winterizing it, but it's running badly on the trailer. I think it's the high pressure filter. I had removed it and backflushed it after finding water in the gas, but I think it's still bad. I drained the tank and got a bunch of water. I pulled the fuel pumps out of both 'Skis and was amazed at how good they looked. They didn't look like they were more than a year or two old. My parts 'Ski (Ultra LX) doesn't have the high pressure filter, so I'll have to order one.
    I snagged a wsm one but am currently missing the rest of the fuel system so I can't comment on how well it works. There was a thread a while back that had the auto equivalent that was available in parts stores but I am not sure what the p/n was.

    Sean

  9. #138
    So has there been any updates on this my 08 ultra lx has been doing the same thing.
    It will run happily all day. But if you stop for 5 mins- difficult to start any longer than this hydro-locked.
    I am about to remove the exhaust and have it pressure tested.
    sirbreaksalot are you in Bris? I'm on the Sunny Coast I would really like your thoughts.

  10. #139
    Does anyone know if the flap on the exhaust worked?

    Last edited by First Ultra LX; 01-23-2022 at 03:49 AM.


  11. #140
    ramoszx12r's Avatar
    Join Date
    Sep 2020
    Location
    carneys point NJ
    Posts
    65
    +1
    25
    +1

    Quote Originally Posted by sirbreaksalot View Post
    what an idiotic comment .............

    the guys from DANGEROUS WATERS tried the othe brands , any just kept falling apart .......... they stayed with the LX platform for good reason

Page 14 of 15 FirstFirst ... 412131415 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Real world comparison - 2015 Yamaha FZS vs. 2015 Kawasaki Ultra 310X SE
    By UnleashedBeast in forum Kawasaki Open Discussion
    Replies: 76
    Last Post: 11-16-2015, 08:17 AM
  2. Real world comparison - 2015 Yamaha FZS vs. 2015 Kawasaki Ultra 310X SE
    By UnleashedBeast in forum Yamaha Open Discussion
    Replies: 47
    Last Post: 08-25-2015, 05:46 PM
  3. 2015 hydro drag
    By shhr in forum US HydroDrag Nationals
    Replies: 3
    Last Post: 12-17-2014, 08:37 AM
  4. Hydro Locked 2002 GTX 4TEC - Fixed
    By fazzodude in forum 4-Tec Performance
    Replies: 3
    Last Post: 06-15-2013, 11:26 PM
  5. hydro locked ultra 150 what to do?
    By jayblazer in forum Kawasaki Open Discussion
    Replies: 20
    Last Post: 08-26-2011, 11:00 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •