Results 1 to 7 of 7
  1. #1

    Wrong Battery??? Engine Siezed??

    Just got done doing a lot of work on my 07 RXP 215. Installed a stage 1 kit with a kanaflex intake, et127 wheel, 42# injectors, rebuilt supercharger via Jerry, Catch can, and a candoo gps speed sensor.

    I also went ahead and swapped out the battery for a new one. I suspect the battery being the problem. Got it at Napa auto and their computer called for a 20 amp battery in which did not have any CCA rating on it. Battery that was in the ski, i found to be the stock one that is a 30amp.
    When I tried to start, it made a click sound but sounded to me like the engine was stuck or "Seized". Or, perhaps the battery was just not powerful enough to crank it.
    I guess what my question is, Should a 20 amp battery be sufficient enough to at least crank the engine? Or does this sound like i may have not put something together properly? Which I cannot think of any issues or any grey area installing anything, seemed pretty straight forward.. TIA


  2. #2
    ptscon's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Toronto
    Posts
    4,297
    +1
    922
    Grab a 17mm deep socket and try to turn the motor using the SC nut counterclock wise. It doesn't take much force, if it's resisting something is wrong.

  3. #3
    JT jpt7779's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Pittsburg, Texas Lake Bob Sandlin
    Posts
    4,288
    +1
    848
    This is the most popular battery used by forum members:

    https://www.amazon.com/East-Penn-Deka-ETX30L-ETX-30L/dp/B004XQME74/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1527092768&sr=8-1&keywords=deka+etx30l

    Sounds to me like your starter relay is sticking.

  4. #4
    If you have access to a voltmeter measure the battery voltage while attempting to start. A seized engine or inadequate battery will result in a large voltage drop (below 9 Volts) at this point. No voltage change is probably a bad starter relay.


  5. #5
    I tracked it down to the pump and impeller. I installed a 15/20 impeller and when im tightening the impeller down, if i get the 12mm allen any where near tight, it locks the impeller "in place" and will not spin. Is there a spacer or something that i missed on the installation of the impeller?

  6. #6
    ptscon's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Toronto
    Posts
    4,297
    +1
    922
    Is the impeller srz or srx?

  7. #7
    Not sure all I know I ordered was a solas 15/20r.. what was happening was the hub of the propeller was a little too deep and i was tightening it the the housing rather than the bearing (if that makes sense). What i did was i found a SS washer and sliped it on before i spun the impeller on, and that did the trick...

    AND HOLY SHIT this rxp mod it redicules. I cannot imagine going any quicker on the water. Went out for a test run and i had a buddy on the back. We are both 200 lb guys and were hitting 70mph on the gps. Cant wait to take it ojt on my own on sunday

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. is towing wakeboarders wrong in anyway for the engine?
    By balbaa in forum Yamaha PWC Performance (2-stroke)
    Replies: 13
    Last Post: 06-23-2012, 08:01 PM
  2. rxp engine wont start, whats wrong??
    By pbrxp in forum 4-Tec Performance
    Replies: 22
    Last Post: 09-13-2009, 11:14 PM
  3. battery wrong way
    By justfun in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 5
    Last Post: 09-29-2008, 01:56 PM
  4. 96 XP Engine Not Charging Battery
    By 1996SLTX in forum 2-Stroke Performance
    Replies: 9
    Last Post: 03-07-2008, 07:46 AM
  5. Siezed engine
    By Newcastle in forum 4-Tec Performance
    Replies: 2
    Last Post: 09-05-2007, 09:18 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •