Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 11
  1. #1

    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Spingfield, Va
    Posts
    24
    +1
    1

    Speedo inacurate

    hello folks need your help, trying my best to describe the symptom.
    my 09 FX SHO (all stock) speedo has been showing mph much higher that gps, and i can tell that it shows wrong. Example, speedo showed 8mph gps 5, speedo showed 30 gps 18/19. Also notice that engine rpm is now much higher to produce same speed that used to be and burns much more gas.
    I looked down the in take and the impeller every things seem to normal.
    thank you


  2. #2
    jim c's Avatar
    Join Date
    Jul 2016
    Location
    sweetwater, nj
    Posts
    578
    +1
    126
    thats totally normal. regular speedos are completely inaccurate on most watercraft. gps is the only way


  3. #3
    Happily Self-Employed WFO's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Houston, Texas
    Posts
    12,867
    +1
    463
    Yamaha factory speedometer is called the "dream o meter"

  4. #4
    Click avatar for tech links/info K447's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    near Toronto, Canada
    Posts
    38,712
    +1
    1,643
    Quote Originally Posted by Cudoho View Post
    ... need your help
    ... engine rpm is now much higher to produce same speed that used to be and burns much more gas.

    I looked down the intake and the impeller every things seem to normal.
    ...
    Separate from the speedometer accuracy, if the engine RPM is higher and fuel consumption is up, something has changed.

    Can you provide an example of engine RPM and the corresponding GPS speed while on plane?

  5. #5

    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Spingfield, Va
    Posts
    24
    +1
    1
    My apology for not observing the actual GPS corresponding to RPM but from my own personal guts feeling I know something is not right.
    I can feel the sluggishness at the start (cavitation??) that was not there before. One thing had changed that I filled the tank twice with non ethanol gas at the marina during 3 days on the lake.

  6. #6
    jim c's Avatar
    Join Date
    Jul 2016
    Location
    sweetwater, nj
    Posts
    578
    +1
    126
    impeller have any nicks, dings or bends?

  7. #7

    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Spingfield, Va
    Posts
    24
    +1
    1
    here is a pic of the impeller and it seems to be normal to me. Just checked all spark plugs and they are nice and dry without any sign abnormality.
    thank you
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	IMG_1513.jpg 
Views:	286 
Size:	52.9 KB 
ID:	398885  

  8. #8
    OzarkYamMonster's Avatar
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Lake Of The Ozarks
    Posts
    2,244
    +1
    323
    Do yourself a favor and get the CANDooPro GPS easy install and will always be accurate. Now if your guage only goes up to 80 ... well at lease you will be @ a True 80 mph LOL. See here in the forums store
    https://www.4-tecperformance.com/ind...ndex&cPath=233
    Last edited by K447; 09-14-2016 at 09:01 AM. Reason: CANDooPro

  9. +1 by:


  10. #9

    Join Date
    Jul 2014
    Location
    Gulfport Ms
    Posts
    511
    +1
    115
    How many hours?

  11. #10

    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Spingfield, Va
    Posts
    24
    +1
    1
    i have 130 hrs so far.and last oil changed was on 96 hrs. it is also ribbon deleted
    I will definitely look into Canndoopro.
    thank you

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Stock Speedo correct!
    By Pale Rider in forum Sea Doo Open Discussion
    Replies: 14
    Last Post: 06-14-2006, 10:56 PM
  2. Riva Speedo Block off = junk
    By spud in forum Yamaha PWC Performance (2-stroke)
    Replies: 8
    Last Post: 11-27-2005, 02:19 AM
  3. Trim tabs and removing stock speedo
    By 01xdime in forum 4-Tec Performance
    Replies: 0
    Last Post: 11-12-2005, 10:13 PM
  4. speedo not working
    By jetskibill9999 in forum 4-Tec Performance
    Replies: 3
    Last Post: 10-09-2005, 06:41 AM
  5. RXP Speedo Questions
    By tchies in forum 4-Tec Performance
    Replies: 11
    Last Post: 06-21-2005, 06:38 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •