Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 15
  1. #1
    darkov's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    europe
    Posts
    100

    2001 GSX - not starting in water

    on land it starts fine but when i put it in water it wont start it turns over it has new plugs any clues !??Click image for larger version. 

Name:	11855350_10207665806109837_1428215998_n.jpg 
Views:	72 
Size:	88.4 KB 
ID:	367610


  2. #2
    wkuadam07's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    Bowling Green, KY
    Posts
    1,405
    +1
    170
    Have you checked compression?

  3. #3
    04 RXP, 15 GTI SE 155, 00 RX, 02 GTX DI ldmoore87's Avatar
    Join Date
    Jun 2014
    Location
    Grand Bay AL
    Posts
    102
    +1
    4
    If it's an rfi the tps could cause it to not start in water. It has to be hooked up to buds or candoo to be reset

  4. #4
    GGG's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    Jersey Shore
    Posts
    2,831
    +1
    259
    http://www.greenhulk.net/forums/showthread.php?t=233265

    He ended up buying a new ski after 2 years. I've also had the same problem on a gtx rfi that I had for over a year and couldn't figure out

  5. #5
    darkov's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    europe
    Posts
    100
    Click image for larger version. 

Name:	WP_20150812_16_44_20_Pro.jpg 
Views:	90 
Size:	71.7 KB 
ID:	367961Click image for larger version. 

Name:	WP_20150812_16_46_50_Pro.jpg 
Views:	94 
Size:	78.1 KB 
ID:	367962

    compression checked about 105 psi both cylinders
    and now added trouble my fuel pump stopped working i have managed to extract it from the tank and i have to source a new one now
    Click image for larger version. 

Name:	WP_20150812_18_04_27_Pro.jpg 
Views:	90 
Size:	103.0 KB 
ID:	367963

  6. #6
    jammin777's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    meridian idaho
    Posts
    89
    +1
    6
    did you have both plugs out holding wide open throttle while doing the compression test? and a good battery? if so the the engine is toast. at 105 psi it will not run under load in
    the water let alone start! should be 150 psi and no less than 135 psi.

  7. #7
    04 RXP, 15 GTI SE 155, 00 RX, 02 GTX DI ldmoore87's Avatar
    Join Date
    Jun 2014
    Location
    Grand Bay AL
    Posts
    102
    +1
    4
    I have a good used pump but as previously mentioned compression is low. If you have access to another gauge I would try it just to verify.

  8. #8
    wkuadam07's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    Bowling Green, KY
    Posts
    1,405
    +1
    170
    Quote Originally Posted by darkov View Post
    Click image for larger version. 

Name:	WP_20150812_16_44_20_Pro.jpg 
Views:	90 
Size:	71.7 KB 
ID:	367961Click image for larger version. 

Name:	WP_20150812_16_46_50_Pro.jpg 
Views:	94 
Size:	78.1 KB 
ID:	367962

    compression checked about 105 psi both cylinders
    and now added trouble my fuel pump stopped working i have managed to extract it from the tank and i have to source a new one now
    Click image for larger version. 

Name:	WP_20150812_18_04_27_Pro.jpg 
Views:	90 
Size:	103.0 KB 
ID:	367963
    I wouldn't judge a motor based on compression reading from THAT gauge... id say that motor is just fine... you have some other problem making it not start. Could be the fuel pump was the problem the whole time...

    Green garden hose isn't any part of a compression gauge that i would trust...

  9. #9
    bush's Avatar
    Join Date
    Aug 2015
    Location
    Saskatoon, Saskatchewan
    Posts
    10
    Quote Originally Posted by wkuadam07 View Post
    ...Green garden hose isn't any part of a compression gauge that i would trust...
    x2... That gauge is gonna cause you nothing but trouble.

  10. #10
    darkov's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    europe
    Posts
    100
    Click image for larger version. 

Name:	WP_20150818_19_01_57_Pro.jpg 
Views:	58 
Size:	79.6 KB 
ID:	368505Click image for larger version. 

Name:	WP_20150818_19_00_14_Pro.jpg 
Views:	55 
Size:	70.9 KB 
ID:	368504

    changed the hose now i have 130,5 both cyliders i have also ordered replacement fuel pump with new filters now i have to wait about 20 days to get the parts

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. 1999 Seadoo GSX RFI Extremly hard start in water.
    By RightsaidFred in forum 2-Stroke Performance
    Replies: 15
    Last Post: 07-10-2018, 09:44 PM
  2. 1999 GSX RFI hard starting in water
    By JonnyRXT in forum 2-Stroke Performance
    Replies: 5
    Last Post: 08-06-2010, 08:46 AM
  3. 1999 gsx not starting in the water
    By chippy in forum 2-Stroke Performance
    Replies: 16
    Last Post: 04-10-2010, 11:00 AM
  4. 98 GSX Wont start in water
    By hawkrdr in forum 2-Stroke Performance
    Replies: 13
    Last Post: 05-12-2009, 09:29 AM
  5. 96 xp hard start in water.
    By 99wrangler in forum 2-Stroke Performance
    Replies: 4
    Last Post: 07-15-2008, 06:24 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •