Results 1 to 6 of 6
  1. #1

    Join Date
    Sep 2011
    Location
    cincinnati, ohio
    Posts
    29

    waveraider on a hose

    I have a 95 701 that runs for about 20 minutes then dies. This is getting to be a real problem to diagnose on the water so I am wondering if there is a limit to how long you can run a ski on a hose. I need to run it 20 to 30 minutes before it starts acting up. Will running it on a hose for that length of time be a problem. I would appreciate any information .


  2. #2
    Myself's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    North Central Arkansas
    Posts
    5,131
    +1
    527
    I don't see it causing any problem on the Yamaha pump setup. I would probably shoot some water into the pump and underneath at where the driveshaft comes out every 5 minutes just in case.

  3. #3

    Join Date
    Sep 2011
    Location
    cincinnati, ohio
    Posts
    29
    Quote Originally Posted by Myself View Post
    I don't see it causing any problem on the Yamaha pump setup. I would probably shoot some water into the pump and underneath at where the driveshaft comes out every 5 minutes just in case.
    Thanks for the reply, I will do that.

  4. #4
    Check for spark after 20 minutes. I'm wondering if your pickup coil is getting hot and it's loosing spark. Once the motor is cold...it works fine again. If you have spark when it dies...then check for fuel. This is assuming your compression is good and you aren't soft seizing.

  5. +1 by:


  6. #5

    Join Date
    Sep 2011
    Location
    cincinnati, ohio
    Posts
    29
    If it was soft seizing it would not crank like normal while it was still hot would it? The ski cranks like normal it just won't start. the compression is 150 and 152. I plan on running the ski on a hose until it quits and then checking for spark. At least I will know if it is electrical or fuel. My main concern is will it harm the ski to run it on a hose that long? If it is electrical my two main suspects are the pickup coil or cdi.

  7. #6
    Hot_Water's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Long Neck, Delaware
    Posts
    100
    +1
    3
    Quote Originally Posted by vdubspeed View Post
    Check for spark after 20 minutes. I'm wondering if your pickup coil is getting hot and it's loosing spark. Once the motor is cold...it works fine again. If you have spark when it dies...then check for fuel. This is assuming your compression is good and you aren't soft seizing.
    This too, is what I was thinking. The ignition coil gets hot and looses spark.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Yamaha waveraider 701 front cylinder gets hot on the hose
    By Fjd2000 in forum Yamaha Open Discussion
    Replies: 0
    Last Post: 08-12-2013, 06:21 PM
  2. running ski on the hose...
    By levonhelmet in forum 2-Stroke Performance
    Replies: 24
    Last Post: 10-05-2007, 03:00 PM
  3. Running On The Hose?
    By beerdart in forum Yamaha PWC Performance (2-stroke)
    Replies: 7
    Last Post: 09-19-2007, 08:21 PM
  4. Running on the hose for extended periods
    By bic1 in forum Sea Doo Open Discussion
    Replies: 0
    Last Post: 05-27-2007, 03:24 PM
  5. water flow on the hose???
    By TorquePhoto in forum 4-Tec Performance
    Replies: 4
    Last Post: 05-16-2007, 02:59 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •