Results 1 to 3 of 3
  1. #1

    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Greenville, SC
    Posts
    22

    Overheating SHO with no overheat warning

    This is on a 2015 SX192 boat, but it seems like everything is the same as the skis.

    Everything has been running perfectly, still does. I have installed a type 14 intercooler with a dedicated 3/4" coolant line from a tapped stock strainer. I added a valve after the intercooler to adjust flow as needed.

    I have never had an overheat warning, and only saw the issue from watching the sensors with YDS software. I hooked the YDS up to monitor IAT while adjusting the flow valve, and I noticed the engine temp was 220 deg. It doesn't matter how much I cut back the intercooler flow, the engine temp keeps coming up. I have seen as high as 230 deg. At this time IAT was 104 and exhaust temp was 120.

    I have flushed and back flushed everything. I have even pulled thermostat and all coolant lines, and pump strainer. I can't find anything that could be blocking flow.

    Any ideas why its heating up? Why am I not getting an alarm? With no performance upgrades other than intercooler, I shouldn't have to upgrade cooling yet.


  2. #2

    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Greenville, SC
    Posts
    22
    Same thing yesterday. I adjusted the flow to the intercooler until almost all of the cooling water was going to the engine. Still a slow creep in temp up to 220 where I slowed down to let it cool. When is the overheat alarm supposed to come on?

  3. #3

    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Greenville, SC
    Posts
    22
    OK. I'll keep updating, I'm sure someone will have some input. I picked up a temp gun on the way to the lake today. Ran it hard for 15 minutes and checked temp. 230 degrees at front of engine and 140 degrees at back of engine. I drove 25mph for 10 minutes, and same results. Ive never run it shallow, not sure what to think. Any input would be much apreciated.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. 06 rxp overheating!?!? Even with no thermostat!
    By Full Throttle Marine in forum 4-Tec Performance
    Replies: 39
    Last Post: 03-24-2016, 07:09 PM
  2. Replies: 14
    Last Post: 06-01-2014, 11:36 PM
  3. Warned For Speed With No Wake Mode On
    By tuningforks in forum Yamaha Open Discussion
    Replies: 17
    Last Post: 08-03-2013, 09:39 AM
  4. 2009 FX Cruiser SHO Overheat Warning - Help!
    By owencardew in forum Yamaha PWC Performance (4-stroke)
    Replies: 9
    Last Post: 07-16-2013, 03:44 PM
  5. 2008 STX 15F Running Hot With No Warnings - Info Needed
    By djyankees31 in forum Kawasaki PWC Performance (4-stroke)
    Replies: 7
    Last Post: 06-10-2012, 10:13 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •