Results 1 to 9 of 9
  1. #1

    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    24

    06 RXP turns over but will not start

    Have an 06 RXP that turns over but will not start. My understanding is that it was running fine and then died in middle of lake. The owner put in new spk plugs thinking that was the problem.

    There are no codes from the inst panel...(do not have a BUDS or Candoo system). Get two beeps and if leave DESS key on will go to 4 beeps as expected.

    I have verified:

    - Battery is good (brought back and put it on charger overnight)

    - All fuses are good/verified continuity-tested

    - Fuel pump is working and get fuel pumping thru injectors.

    - Have spark on all 3 ignition coils/ voltage & resistance tests show them within specs per manual.


    In trying to track down problem I thought maybe the ski got flipped and the TOPS switch was stuck - I pulled and checked TOPS sensor even though there was no alert thinking it may be malfunctioning. When I tested it I got an intermittent 000 ohms reading and up to 10 ohms but never close to the 35 ohms in upright position.

    Can the TOPS go bad w/o corresponding Pcode (1502) alert showing on inst panel?
    If bad my understanding is ECU will stop the RXP from starting. Would it still allow fuel and spark to the cylinders?

    Am I missing something else/component to verify in the system?

    As the TOPS tested bad going to replace that and see if that fixes problem.

    Any assistance/advise greatly appreciated...


    -


  2. #2
    Vern's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    Grand Haven, MI
    Posts
    3,575
    +1
    129
    Does it turn over easily with no strange noises? You could have a dropped valve and/or broken chain. I would pull the valve cover and check the chain and definitely also test compression too.

  3. #3
    captain slow Turbo Retro's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Australia - perth
    Posts
    1,680
    +1
    165
    seen cam or crank angle sensor wires corrode and give high resistance readings. check resistance continuity from ecu pins to sensor plugs. when these go, symptoms are similar with no codes at all.

  4. #4

    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    24
    Did not have a compression tester with me when I went out to the house... will be doing that on Monday. I did not test the CPS yet - but will review shop manual again for the process/ verify conditions of CPS wiring..

  5. #5

    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Waterloo ON
    Posts
    381
    +1
    35
    If it was running fine and just stopped I doubt its a compression issue

  6. #6
    Vern's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    Grand Haven, MI
    Posts
    3,575
    +1
    129
    Quote Originally Posted by bluestram View Post
    If it was running fine and just stopped I doubt its a compression issue
    When my ski dropped/broke a valve, it did that exactly ... no big noise, no smoke, just died. I had no idea what happened until I pulled the spark plugs and one was smashed in. Also if a chain breaks, it will do the exact same thing ...

    The compression test will show if one cylinder has been damaged.

  7. +1 by:


  8. #7

    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    24
    Yes I would agree that it would be odd... unfortunately I do not have any more information to go on, as the owner found out two days later from his son that the RXP "just stopped working" in the middle of the lake.

    I will be back out at the dock lift tomorrow to check on a few more items..including compression check/fuel injector pressure/ etc...
    Thanks for inputs..

  9. #8
    This is how I run a jetski shop in the desert nmpeter's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Elephant Butte New Mexico
    Posts
    9,986
    +1
    2,636
    I'd put a $20 on <black>/timing chain

    should be pretty obvious from the cranking sounds that the chain has gone kaput.

  10. #9
    Steve-m31164's Avatar
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Melbourne Australia
    Posts
    2,878
    +1
    466
    as the owner found out two days later from his son that the RXP "just stopped working" in the middle of the lake.



    Ive heard this before from my son ....... yeah dad I don't know what happened I was just cruising and it stopped ,,, when latter you hear , he was WOT for like 10minutes before it went BOOM ...

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Turns over but will not start??
    By normann in forum Sea Doo Spark
    Replies: 3
    Last Post: 06-08-2016, 05:03 PM
  2. 05 rxp turns over but will not start
    By xsmitty in forum 4-Tec Performance
    Replies: 18
    Last Post: 04-30-2014, 09:59 AM
  3. 2001 Virage 1200 TX has spark will crank/turn over but will not run
    By got2play in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 3
    Last Post: 07-03-2013, 05:27 PM
  4. Replies: 4
    Last Post: 06-12-2011, 08:29 AM
  5. rxp turns over but no start
    By abarrassr07 in forum Sea Doo Open Discussion
    Replies: 12
    Last Post: 02-25-2010, 04:44 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •