Results 1 to 3 of 3
  1. #1

    Join Date
    Jun 2015
    Location
    Erie, PA
    Posts
    2

    Genesis ffi runs for 1 to 5 minutes then quits

    First off I have never asked questions online so please bear with me. I have a 2000 fresh water genesis 49 hours and it will start and run for 3 to 5 minutes then dies. I can wait for 5 to 10 minutes and it will run for about 2 minutes. I've replaced all fuel lines and reattached the regulator but is still doing the same thing. It just started this spring (as I'm on lake Erie). Any help would be greatly appreciated.


  2. #2
    Click avatar for tech links/info K447's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    near Toronto, Canada
    Posts
    46,552
    +1
    2,711
    Welcome

    This is a fuel injected engine, correct?

    Check that the water cooling to the EMM module is in fact flowing water and that the small water exit to the rear of the hull is not knocked or crushed.

    There are some diagnostics that you can do to narrow down the likely failure. That said, it is common for these Ficht EMM to need internal repair. There are some electronic components inside that typically fail with age even on low running hour engines.

    Another common failure item is the Throttle Position Sensor. While your symptoms do not point to the TPS, it is recommended to have a spare TPS on hand as there is no workaround for a failing TPS. The original TPS are known to become unreliable and often fail over time. The newer TPS has been revised for better reliability.

  3. #3

    Join Date
    Jun 2015
    Location
    Erie, PA
    Posts
    2
    Thanks so much I will try tonight

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Replies: 6
    Last Post: 09-22-2013, 10:29 AM
  2. 2002 genesis i, does motor need to run for fwd/ rev to work?
    By capt.coconut in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 2
    Last Post: 02-27-2012, 10:46 AM
  3. 1997 hurricane runs until the battery is dead then quits. HELP
    By jetskiidaho in forum Polaris How To & FAQs
    Replies: 1
    Last Post: 09-07-2011, 10:52 PM
  4. 2000 Genesis FFI..runs fine but won't move forward or reverse
    By jdfirre in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 1
    Last Post: 08-04-2011, 02:42 PM
  5. Whats needed for me to run a Rude SC?
    By Gus13letter in forum 4-Tec Performance
    Replies: 9
    Last Post: 10-11-2008, 02:11 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •