Results 1 to 8 of 8
  1. #1

    Power valves not opening ?

    Not sure if my valves are opening.
    Reving the motor to say 6k, there's a very very slight movement, but not full opening. Even to 7k.

    Opened the controller, 12.4v between black and red. Jumped black to grey and it didn't do anything.

    So that pretty much means the servo is el poop-o?


  2. #2
    IIRC my power valves cycle when I tap the starter.
    I have 2 Yamaha XL1200 LTD skis. One has the Power valve servo unplugged cause the valves are sticking.
    THere is maybe a 2-3mph difference between the two.
    I'd bet you have to disconnect the wheel to tell if the servo is poopoo or the valves are stuck.
    I'm leaving mine alone till the end of the season.

  3. #3
    Valves aren't stuck. I can hand cycle.
    New topend I just barely finished the breakin. Totally clean valve set up.
    I can open them, they close at start up, but don't open when blipping the throttle and don't cycle when the ski is turned off.

  4. #4

    Join Date
    Jun 2011
    Location
    hopewell,Va.
    Posts
    140
    put it in the water and ride with the seat off the valves should open when you reach 5000 rpm

  5. #5
    Quote Originally Posted by rich.allen View Post
    put it in the water and ride with the seat off the valves should open when you reach 5000 rpm
    Am I chasing a problem that doesn't exist? I just noticed that they didn't cycle when the ski was turned off. But if I manually open the valves, they close on start up

  6. #6
    sounds like the servo is only moving in one direction maybe.

  7. #7
    Its toast.

  8. #8
    Update: scored a donor motor from a donor boat. Motor was bad, problem solved.

    Thanks again to this forum and the good guys here. You rock

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Power valves not working
    By yamadood in forum Yamaha PWC Performance (2-stroke)
    Replies: 10
    Last Post: 10-03-2018, 11:26 AM
  2. Exhaust valves not opening
    By bigrob in forum Polaris PWC Performance
    Replies: 3
    Last Post: 06-24-2013, 07:00 AM
  3. Power Valves Not Kicking In
    By jetboatdave in forum Yamaha PWC Performance (2-stroke)
    Replies: 4
    Last Post: 08-07-2011, 02:37 PM
  4. 2004 XLT 1200r power valve not giving power
    By Steveard in forum Yamaha PWC Performance (2-stroke)
    Replies: 7
    Last Post: 07-07-2011, 12:43 PM
  5. "HELP" Power Valves not working or trim tabs???
    By unscorpio40 in forum Yamaha PWC Performance (2-stroke)
    Replies: 5
    Last Post: 10-06-2008, 01:42 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •