Results 1 to 10 of 10
  1. #1

    Join Date
    Jul 2009
    Location
    WA USA
    Posts
    166
    +1
    1

    weird carbon ring wear causing water leak. Riva Stg 3 RXP

    I had a water leak on my 2004 Riva Stage 3 RXP the first ride out after buying it. Previous owner said that the carbon seal was replaced recently. I pulled it out and it had uneven wear and grooving in it, causing the leak. I also noticed the drive shaft rubber knob at the motor end was crushed and deformed. What would have caused all this?

    -Improper install?
    -Engine alignment off?
    -Motor does vibrate alot at idle for some reason



    Last edited by synergy141; 06-08-2015 at 10:35 PM.


  2. #2
    boost junkie skidoochris's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Davison, Mi
    Posts
    4,683
    +1
    516
    broken motor mount

  3. #3
    Site Admin Green Hulk's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Morgan City, LA
    Posts
    38,720
    +1
    3,376
    Quote Originally Posted by synergy141 View Post
    -Motor does vibrate alot at idle due to all the mods
    Motor should not vibrate at all due to any mods.


    Quote Originally Posted by skidoochris View Post
    broken motor mount
    I agree! The vibration is caused by a possible broken mount
    This would also be the cause of the carbon ring wear.

    I have the replacement carbon seal parts and mounts for the 04 RXP on this page of the forums store if you are in need
    http://partsfinder.onlinemicrofiche....P-SUPERCHARGED

  4. #4

    Join Date
    Jul 2009
    Location
    WA USA
    Posts
    166
    +1
    1
    I will inspect. He told be it vibrated because it was "built" lol.

    Edit: Motor mounts are good and solid. When these fail does the rubber break in half completely or do they just become soft and have play?
    Last edited by synergy141; 06-08-2015 at 10:17 PM.

  5. #5
    Banned User
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Eastern NC
    Posts
    2,394
    +1
    326
    Normally when the mounts fail, the metal portion separates from the rubber. They don't go soft.

  6. #6
    Site Admin Green Hulk's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Morgan City, LA
    Posts
    38,720
    +1
    3,376
    Quote Originally Posted by synergy141 View Post
    I will inspect. He told be it vibrated because it was "built" lol.

    Edit: Motor mounts are good and solid. When these fail does the rubber break in half completely or do they just become soft and have play?

    In that case what has probably happened is that rubber plug on the end of the driveshaft split which causes play in the drive shaft and can result in uneven carbon seal wear. It's very important that you check engine alignment once you get it all back together.

  7. #7

    Join Date
    Jul 2009
    Location
    WA USA
    Posts
    166
    +1
    1
    Okay, and should I be replacing the rubber bellows and metal collar at the same time?

  8. #8
    Banned User
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Eastern NC
    Posts
    2,394
    +1
    326
    Bellows should be fine but it wouldn't hurt to replace it. Same with the top hat. You can reuse the top hat by resurfacing it using 220 grit sandpaper on a flat surface.

  9. #9
    alan1967's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Location
    Rome,Italy
    Posts
    307
    +1
    21
    I never run the engine out of water for over 1 min when I wash the IC on my rxpx 2013

  10. #10
    Site Admin Green Hulk's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Morgan City, LA
    Posts
    38,720
    +1
    3,376
    Quote Originally Posted by synergy141 View Post
    Okay, and should I be replacing the rubber bellows and metal collar at the same time?
    Yes, you will absolutely want to replace the rubber bellow also as they lose tension over time. especially on a 2004 ski.
    Replace the collar and circlip also and the two o rings that go inside the collar. Basically, you want items 37, 36, 35, 34, 40 and 41 on this page of the store
    http://partsfinder.onlinemicrofiche....TEM---INTERNAL

    Hope that helps!
    Jerry

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. What causes a chip and uneven wear in my carbon ring?! 96xp
    By ksmi1987 in forum 2-Stroke Performance
    Replies: 2
    Last Post: 07-22-2016, 01:32 AM
  2. GTR carbon ring wear?
    By benGTST in forum 4-Tec Performance
    Replies: 11
    Last Post: 07-09-2014, 01:27 PM
  3. Carbon Ring wear ? (2013 RXT260)
    By steach in forum 4-Tec Performance
    Replies: 16
    Last Post: 06-30-2014, 08:34 PM
  4. Carbon Ring Wear?? - ugh...what wear??
    By blkturbo! in forum 4-Tec Performance
    Replies: 32
    Last Post: 12-16-2011, 09:43 AM
  5. I've got the Carbon Ring Line, but no Leaks
    By yellow4 in forum 4-Tec Performance
    Replies: 12
    Last Post: 07-07-2007, 09:31 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •