Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11
  1. #1

    Join Date
    Jun 2015
    Location
    Brooklyn Michigan
    Posts
    7

    1996 Polaris SL780 No spark

    I have a 1996 Polaris SL780 with no spark. I have tested all three plugs and they are all equally dead. Prior to quitting completely the ski was difficult to start, in that it would turn over but would not fire. Then after several minutes it would start, as if suddenly it went from no spark to spark. No misfires no hesitation. Literally like the motor was suddenly turned on. This happened several times. Once it started though it would run great. I have replaced the battery and tried starting the ski with the kill switch disconnected. No spark anywhere. Reading the forums leads me to believe it is the Stator or the CDI, but I am not finding a way to tell for sure. At least not to someone of my limited skill and tool set. If it is the stator I would appreciate a link showing me how to replace it. Other sites list this one as having the best info and pictures. Thank you for your time I will now impatiently wait for your kind assistance.


  2. #2
    BlueFishCrisis's Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Medina, Ohio, United States
    Posts
    5,092
    +1
    149
    Welcome duckdrive!! Lots of good reading here: Http://PolarisPWCknowledge.shorturl.com


    What type of battery are you using? It is preferred to use an AGM style as they tend to serve these skis the best.

    The only way to be sure on the stator is to open up the electrical box, get out a multi meter and test the leads to compare to OEM specs. http://www.greenhulk.net/forums/showthread.php?t=98103

    IF the stator tests OK, you will need to test the CDI box. The only way to do this is to install it in a known running ski and see if it works.

    Where are you located? Please update your profile with your location and perhaps there is someone local to you that can help.....

  3. #3

    Join Date
    Jun 2015
    Location
    Brooklyn Michigan
    Posts
    7
    I tested the leads, unfortunately I don't know what the numbers mean.The pulser coil reads 90 instead of 22. and the Exciter coil reads infinite/open/no connection. All the others read as they should.

  4. #4

    Join Date
    Jun 2015
    Location
    Brooklyn Michigan
    Posts
    7
    I tested the leads, unfortunately I don't know what the numbers mean.The pulser coil reads 90 instead of 22. and the Exciter coil reads infinite/open/no connection. All the others read as they should.

  5. #5
    BlueFishCrisis's Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Medina, Ohio, United States
    Posts
    5,092
    +1
    149
    If they don't match specs to within +/- 10%, then the stator should be replaced.
    Last edited by K447; 06-15-2015 at 10:51 AM.

  6. #6

    Join Date
    Jun 2015
    Location
    Brooklyn Michigan
    Posts
    7
    thank you

  7. #7

    Join Date
    Jun 2015
    Location
    Brooklyn Michigan
    Posts
    7
    Okay finally found time to work on changing the stator. I am down to the last 2 screws holding the plate on behind the stator and they will not budge. They have stripped a little but they weren't coming out anyway. Now what do I do?

  8. #8

    Join Date
    Aug 2014
    Location
    Richardson, Tx
    Posts
    298
    +1
    27
    Use an impact driver or an extraction bit, did you take the motor out of the hull? If not, will probably be easier to change the stator if you did

    Quote Originally Posted by duckdrive View Post
    Okay finally found time to work on changing the stator. I am down to the last 2 screws holding the plate on behind the stator and they will not budge. They have stripped a little but they weren't coming out anyway. Now what do I do?

  9. #9

    Join Date
    Jun 2015
    Location
    Brooklyn Michigan
    Posts
    7
    I didn't pull the motor and so far it hasn't been a problem. just these last 2 screws. I will have to give the extraction bit a try. Thanks.

  10. #10
    Click avatar for tech links/info K447's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    near Toronto, Canada
    Posts
    46,529
    +1
    2,709
    Quote Originally Posted by duckdrive View Post
    I didn't pull the motor and so far it hasn't been a problem. just these last 2 screws. I will have to give the extraction bit a try. Thanks.
    Impact driver usually does the trick. Not an impact wrench, a human hammer powered hand tool.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Replies: 7
    Last Post: 09-01-2011, 03:35 PM
  2. 1996 polaris sl780 no spark Everything I have tested is good
    By sarah719 in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 7
    Last Post: 08-31-2011, 10:49 PM
  3. 1996 Polaris SLTX No Spark troubleshooting question
    By aaron85207arizona in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 4
    Last Post: 06-02-2009, 09:44 AM
  4. Polaris 800DI no spark
    By Bear in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 16
    Last Post: 05-09-2008, 05:34 AM
  5. 2001 polaris virage no spark & no fuel
    By paintballer89 in forum Polaris How To & FAQs
    Replies: 15
    Last Post: 05-01-2007, 07:49 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •