Results 1 to 6 of 6
  1. #1

    Join Date
    Aug 2014
    Location
    Jackson, Tn
    Posts
    35

    New motor, won't start

    I have a 97 sltx 1050, I just put a new motor in. I upgraded the ign. system, rebuilt carbs, new fuel lines. Battery voltage is 11+ when cranking. I have checked everything by the manual with no problems found. The thing spins great but won't fire. I put a plug tester inline & the plugs fire. Need help.


  2. #2
    PWC Addict lilman573's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Central NJ
    Posts
    3,024
    +1
    217
    Sounds like fuel. When i rebuilt the carbs on my GSX i reverse the supply and return fuel lines. Switched them and it fired right up.

  3. #3
    Click avatar for tech links/info K447's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    near Toronto, Canada
    Posts
    38,847
    +1
    1,659
    Remove the flame arrestor cover and dribble a small amount of gasoline down each carb throat, less than a teaspoon each. Does it now fire up and run for a few seconds? If yes, there is a fuel delivery problem.

    NOTE, do not lean over the open carburetors in case of backfire. Stand to the side as you attempt to start the engine.

  4. #4

    Join Date
    Aug 2014
    Location
    Jackson, Tn
    Posts
    35
    I've tried the gas with a squirt bottle. no luck, new no corn-oil gas.

  5. #5
    Click avatar for tech links/info K447's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    near Toronto, Canada
    Posts
    38,847
    +1
    1,659
    Quote Originally Posted by hill313 View Post
    I've tried the gas with a squirt bottle. no luck, new no corn-oil gas.
    Compression checked?

    If compression is good in all cylinders (throttle held wide open during test) then perhaps the ignition timing is incorrect (flywheel woodruff key sheared) or the spark plug firing order is incorrect (wires on the wrong spark plugs).

    Leave all spark plugs in the cylinder heads and verify you have a strong blue spark on each plug wire. Use a spare spark plug so the engine is cranking against compression and you can validate the strength of the actual spark.

    Make sure there is no fuel fumes in the hull before doing this test.

  6. #6

    Join Date
    Aug 2014
    Location
    Jackson, Tn
    Posts
    35
    Back to project after week off. Ck spark w/plugs in engine, very weak on all 3 cylinders, static timing still o.k. Compression ck-not good. 75 front 70 cen 70 pto. The firing order is 1-3-2 & and the crank is the same. I guess I need to return motor to get ckd out. I have sent back once, was told no problem, rings need to be run and seated.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. New 4tec motor install, won't start need help, timing?
    By richte18 in forum Sea Doo Open Discussion
    Replies: 10
    Last Post: 04-10-2014, 09:50 AM
  2. 05' Seadoo 3D 787rfi new engine Won't start
    By Ilovehotdogz in forum 2-Stroke Performance
    Replies: 8
    Last Post: 08-07-2013, 02:16 AM
  3. 09 FZS new motor, won't start!!!!!!
    By suck my wake in forum Yamaha PWC Performance (4-stroke)
    Replies: 35
    Last Post: 07-15-2012, 03:18 PM
  4. Please help me get this new motor started
    By mystahagy in forum Polaris PWC Performance
    Replies: 18
    Last Post: 07-25-2007, 11:19 AM
  5. Starting new motor that sat for a year
    By mystahagy in forum Polaris How To & FAQs
    Replies: 5
    Last Post: 07-20-2007, 12:45 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •